Αρθρα

Ένα αυγό την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εκδήλωσης ενός θανάσιμου εγκεφαλικού επεισοδίου

10 Ιούλιος 2017

Η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης εγκεφαλικού, όπως έδειξε μελέτη 300,000 ατόμων για 30 χρόνια.

Τα άτομα που καταναλώνουν ημερησίως ένα αυγό, είτε αυτό είναι κτυπημένο, βραστό, ποσέ ή τηγανητό, διέτρεχαν κατά μέσο όρο 12% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού. Με βάση τα αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι τα αυγά, τα οποία διαπιστώθηκαν προ πολλού ως πηγή χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με υψηλή πιθανότητα εγκεφαλικού, θα μπορούσαν να αποτρέψουν χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Καταγράφονται πέραν από 150,000 εγκεφαλικά επεισόδια στη Βρετανία κάθε χρόνο, ένα τέταρτο των οποίων είναι θανατηφόρα. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτων στον κόσμο, μετά τις καρδιοπάθειες.

Τα πιο συχνά εγκεφαλικά προκαλούνται από κλειστές αρτηρίες, κάτι που αποκόπτει την ροή αίματος στον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος αυτός συνδέεται με την διατροφή και την άσκηση.

Την δεκαετία του ‘50, η καμπάνια “Go to Work on an Egg” διαφήμιζε τα αυγά ως την πιο υγιεινή επιλογή προγεύματος. Ωστόσο, η φήμη τους μειώθηκε ενόσω αυξάνονταν οι αποδείξεις ότι η χοληστερόλη προκαλούσε καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ίδια τα αυγά δεν φαίνεται να έχουν δυσμενή αποτελέσματα στην υγεία, πιθανό επειδή οι θετικές, θρεπτικές ιδιότητές τους υπερτερούν των μειονεκτημάτων της χοληστερόλης.

Η τελευταία μελέτη που έδειξε ότι τα αυγά έχουν πλεονεκτήματα για την υγεία, η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής, αντιπαρέβαλε τα αποτελέσματα επτά μελετών που δημοσιεύτηκαν από το 1982 μέχρι πέρσι. Δεν έγινε διαφοροποίηση μεταξύ των διάφορων τρόπων μαγειρέματος. Ο βασικός συγγραφέας, Dominik Alexander, του EpidStat Institute στο Μίσιγκαν, είπε ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να καθορίσει τον λόγο που τα αυγά μπορούν να αποτρέψουν τα εγκεφαλικά, αλλά πρόσθεσε ότι, γενικά, τα αυγά είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών με λίγα μειονεκτήματα.

«Τα αυγά διαθέτουν πολλά θετικά θρεπτικά συστατικά, περιλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, τα οποία αποδείχθηκε ότι μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις λοίμωξεις», δήλωσε. «Επίσης, αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία σχετίζεται με χαμηλή αρτηριακή πίεση».

Άλλοι επιστήμονες είπαν ότι είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά ότι η κατανάλωση αυγών μείωσε τους κινδύνους. Η κατανάλωσή τους μπορεί να σχετίζεται με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή, που δεν αποτέλεσαν αντικείμενο της μελέτης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Συμβούλιο Αυγών (American Egg Board).

«Η μελέτη εισηγείται ότι, η κατανάλωση μέχρι ενός αυγού την ημέρα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού», είπε ο Shamim Quadir του Stroke Association. «Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ένα και μοναδικό στοιχείο της διατροφής ενός ατόμου, που μπορεί να έχει αρνητικό ή θετικό αντίκτυπο στην υγεία του. Μπορούμε όλοι να μειώσουμε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό με τακτική άσκηση, ακολουθώντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και ελέγχοντας την αρτηριακή μας πίεση».

Η Victoria Taylor, του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς είπε ότι «η μελέτη ενδυναμώνει την έρευνα ότι η κατανάλωση αυγών με μέτρο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε υγιή άτομα. Μπορούν να τα καταναλώνουν ως μέρος μιας υγιούς διατροφής. Το γεγονός ότι τα αυγά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού είναι ενδιαφέρον. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

Δήλωσε ότι η έρευνα δεν δίνει στον κόσμο λευκή επιταγή για να καταναλώσει ένα πλήρες αγγλικό πρόγευμα. «Τα αυγά είναι θρεπτικό τρόφιμο, αλλά πρέπει να προσέξετε τον τρόπο μαγειρέματός τους και τα συνοδευτικά τους», είπε. «Για παράδειγμα, τα αυγά ποσέ σε ψωμί ολικής αλέσεως είναι ένα πολύ διαφορετικό φαγητό από ένα τηγανητό πιάτο».

Λύνοντας το αίνιγμα
Ποιο έγινε πρώτο; Η κότα ή το αυγό; Οι φιλόσοφοι αποφάνθηκαν ότι αποτελεί αναπάντητο ερώτημα. Το 2010, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι το έλυσαν. Μετά που ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη ζωτική για τη δημιουργία του τσοφλιού του αυγού, που υπάρχει μόνο στις ωοθήκες των κοτόπουλων, οι ερευνητές του Sheffield είπαν ότι το σκληρό αυγό της κότας δεν μπορεί να έχει κληρονομηθεί από τους προγόνους του. Η κότα έγινε πρώτη.

Το άλλο μεγάλο αίνιγμα έχει μια λιγότερη οριστική απάντηση: πρέπει να μπει στο ψυγείο;
Οι δοκιμές δεν έδειξαν καμιά διαφορά μεταξύ της διατήρησης των αυγών στο ράφι ή στο ψυγείο, παρόλο που το NHS συστήνει ακόμη την διατήρηση στο ψυγείο. Στις ΗΠΑ, όπου τα κοτόπουλα που εμβολιάζονται κατά της σαλμονέλας είναι λιγότερα, συστήνεται η διατήρηση στο ψυγείο.
Νοουμένου ότι δεν περιέχει σαλμονέλα, το πιο υγιές αυγό είναι το ωμό. Διαφορετικά, δοκιμάστε το ποσέ ή βραστό.

Πηγή: Tom Whipple, Science Editor, The Times
Ημερομηνία: 2 Νοεμβρίου 2016